Aποτoξίνωση σώματος: Τι ισχύει τελικά; 

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως και μετά το Πάσχα ή πριν το καλοκαίρι, συναντάμε παντού άρθρα με «μαγικές» τροφές που καίνε λίπος και δίαιτες «αποτοξίνωσης», συνταγές, ακόμα και προϊόντα που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών. Τι ισχύει στην πραγματικότητα; 

Αρχικά, πρέπει να διευκρινίσουμε πως ΔΕΝ υπάρχει καμία μαγική τροφή που να καίει λίπος από το ανθρώπινο σώμα. Μπορεί η ιδέα να είναι δελεαστική, όμως, όχι, αν φάτε μια σαλάτα, με kale για παράδειγμα, δε θα εξαφανιστεί το λίπος από τον οργανισμό σας. 

Η βιομηχανία της αποτοξίνωσης πάει πολύ πίσω στον χρόνο, από την εποχή που οι άνθρωποι έβαζαν βδέλλες στο δέρμα τους, ενώ, στο σύγχρονο κόσμο, περιλαμβάνει μία σειρά από συνταγές, σκευάσματα και προβάλλεται πολύ στα media, καθώς και από διάσημους, όμως δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει όλα τα παραπάνω. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. 

Τι εννοούμε με τον όρο τοξίνη; 

Αρχικά, υπάρχει μια μεγάλη παρανόηση της ίδιας της λέξης που χρησιμοποιείται. Με τον όρο τοξίνη αναφερόμαστε σε δηλητηριώδη ουσία που παράγεται σε ζωντανά κύτταρα ή οργανισμούς. Οι τοξίνες, μπορεί να είναι μικρά μόρια, πεπτίδια, πρωτεΐνες ή βιομηχανικά κατασκευασμένοι ρύποι (για παράδειγμα η νικοτίνη του τσιγάρου). Όταν, όμως αναφερόμαστε σε «αποτοξινωτική δίαιτα» αναφερόμαστε σε τροφές που σαφώς επιβαρύνουν τον οργανισμό, δηλαδή στη ζάχαρη, τα λιπαρά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ, αλλά δεν είναι δηλητηριώδεις και ως εκ τούτου η λέξη τοξίνη δεν είναι ακριβής.

Φυσική αποτοξίνωση

Η αποτοξίνωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που εκτελείται καθημερινά από τον ανθρώπινο οργανισμό, στο ήπαρ (συκώτι), στους νεφρούς και στο έντερο. Μέσω αυτής, τα τρία βασικά όργανα, ανακυκλώνουν, φιλτράρουν και αποβάλλουν όλες τις ανεπιθύμητες ουσίες από το σώμα. Οι ουσίες που απομακρύνονται είναι οι «τοξίνες» από τις τροφές, τα φάρμακα και τα βακτήρια του οργανισμού. 

Η δίαιτα αποτοξίνωσης βοηθάει στην απώλεια βάρους; 

Η ισορροπημένη διατροφή, διαμορφωμένη από επαγγελματία, συνδυαστικά με άσκηση, είναι ο τρόπος να χάσουμε βάρος και να κάψουμε λίπος. Οι δίαιτες αποτοξίνωσης που βρίσκουμε online συχνά δεν είναι σχεδιασμένες από επαγγελματίες ή ειδικούς σε θέματα διατροφής, επομένως τα αποτελέσματα που υπόσχονται είναι αμφιβόλου ποιότητας. 

Είναι ασφαλής μία δίαιτα αποτοξίνωσης; 

Όπως γράφουμε πιο πάνω, οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν είναι σχεδιασμένες από επαγγελματίες. Ως εκ τούτου υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε μία διαδικασία που ενδεχομένως να έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα και συχνά επιβλαβή για τον οργανισμό, αφού οι συγκεκριμένες δίαιτες συχνά οδηγούν σε μεγάλη πείνα ενώ προτείνουν ακραίες διατροφικές επιλογές, όπως για παράδειγμα μία εβδομάδα μόνο με χυμούς. 

Επομένως, τι μπορούμε να κάνουμε; 

Πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως η αποτοξίνωση είναι μια φυσική διεργασία που κάνει μόνος του ο ανθρώπινος οργανισμός. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε, για να βοηθήσουμε το σώμα μας, είναι να πίνουμε πολύ νερό στην καθημερινότητα, να μην παραλείπουμε γεύματα, να τρώμε φρούτα και λαχανικά καθημερινά, να αποφεύγουμε τα κακά λιπαρά, τη ζάχαρη και το αλκοόλ. Με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πλάνο διατροφής που θα μας προσφέρει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε ή να χάσουμε βάρος – ανάλογα με τις ανάγκες μας. 

Επιπλέον, πρέπει να κάνουμε έστω και ελάχιστη γυμναστική -καθημερινά- για να ενεργοποιούμε τον μεταβολισμό μας και να καίμε λίπος. Τα υπόλοιπα θα τα κάνει ο οργανισμός από μόνος του. 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσουμε ραντεβού και να δημιουργήσουμε μαζί το διατροφικό σας πλάνο με βάση τις ανάγκες σας.