Ο ύπνος αποτελεί μία από τις πιο βασικές και σημαντικές διαδικασίες του ανθρώπινου οργανισμού.
Κάθε βράδυ, κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας έχει την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να αντιμετωπίσει φλεγμονές, τα κύτταρα του δέρματος αναπλάθονται και το πνεύμα μας ηρεμεί.
Ο ποιοτικός καλός ύπνος έχει αποδειχτεί πως επηρεάζει θετικά την ενέργεια, την πνευματική διαύγεια, τη διάθεση, τις καρδιαγγειακές λειτουργίες καθώς και τους ρυθμούς του μεταβολισμού μας.
Αντίθετα, η αϋπνία έχει αρνητικές επιπτώσεις που μακροπρόθεσμα μπορεί να αποδειχτούν πολύ σοβαρές. Έρευνες έχουν δείξει πως η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ άλλες πως μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική αστάθεια ή να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας.
Παρότι λοιπόν ο ύπνος είναι απαραίτητος, για την πνευματική και σωματική μας υγεία, το φαινόμενο της αϋπνίας ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό – στην Αμερική το 35% υποφέρει από αϋπνία.
Οι έντονοι ρυθμοί της σύγχρονης πραγματικότητας, το στρες και το άγχος, όπως και οι διατροφικές συνήθειες, προκαλούν αϋπνία σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια, με την έξαρση της πανδημίας, το φαινόμενο της αϋπνίας εντάθηκε περισσότερο και έγιναν αρκετές μελέτες ώστε να διερευνηθούν τα αίτια.

Υπάρχουν τροφές που επηρεάζουν τον ύπνο μας;
Η καθημερινή διατροφή επηρεάζει όλες τις επιμέρους οργανικές λειτουργίες και μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και στην ποιότητα του ύπνου μας.
Φυσικά, όλοι θα θέλαμε να φάμε κάτι και απλώς να κοιμηθούμε, όμως πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, πως ο ύπνος είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία κι επηρεάζεται κι από άλλους παράγοντες, όπως το άγχος, η έντονη άσκηση, η υπερέκθεση σε οθόνες, το άγχος, το κάπνισμα κλπ.
Τροφές που προκαλούν αϋπνία
Υπάρχουν αρκετές τροφές που μπορεί να ευθύνονται για την αϋπνία μας, παροδική ή μόνιμη.
Ο καφές, είναι πολύ ευεργετικός στην καθημερινότητα, όμως η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Η καφεΐνη βρίσκεται σε αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και σε φάρμακα που μπορεί να λαμβάνουμε.
Το αλκοόλ συχνά δίνει την εντύπωση πως μας χαλαρώνει, ειδικά μετά από μία δύσκολη και γεμάτη ημέρα, όμως στην πραγματικότητα μελέτες έχουν δείξει πως επηρεάζει το βαθύ ύπνο (REM) και δε μας αφήνει να ξεκουραστούμε καλά. Προσπαθήστε να μην πείτε αλκοόλ τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν ξαπλώσετε.
Τροφές που έχουν πολλά λιπαρά. Σύμφωνα με μελέτες οι τροφές, όπως τα λιπαρά τυριά ή τα επεξεργασμένα junk τρόφιμα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση αϋπνίας αν καταναλωθούν αργά μέσα στην ημέρα ή/και σε μεγάλες ποσότητες.
Τροφές που βοηθούν στον ύπνο
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πλούσια σε ασβέστιο, ενώ αυξάνουν τα επίπεδα τρυπτοφάνης και σεροτονίνης. Ένα ποτήρι γάλα (ειδικά ζεστό) ή ένα μικρό γιαουρτάκι για βραδινό θα σας χορτάσουν και θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
Οι ξηροί καρποί αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, της ορμόνης δηλαδή που μας κάνει να αισθανόμαστε ευφορία. Περιέχουν τρυπτοφάνη, μαγνήσιο και, στην περίπτωση των καρυδιών ή των αμυγδάλων, σεροτονίνη. Μία μικρή χούφτα αργά το απόγευμα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.
Μια ζεστή κούπα χαμομήλι, βαλεριάνα ή μέντα αποτελεί ακόμα μία φυσική λύση αντιμετώπισης της αϋπνίας. Τα ζεστά ροφήματα με βότανα, ενυδατώνουν τον οργανισμό και τα θρεπτικά τους συστατικά βοηθούν το πνεύμα μας να χαλαρώσει και να μπει σε ρυθμούς ύπνου.
Η βρώμη, όπως και το γάλα βρώμης, εκτός του ότι βοηθάει σημαντικά τη διαδικασία πέψης, είναι πλούσια σε βιταμίνες B και D, ενώ περιέχει και μελατονίνη που είναι η ορμόνη του ύπνου. Επιπλέον, περιέχει αβενίνη και τριγονελλίνη, δύο ουσίες που μειώνουν δραστικά το άγχος και μας χαλαρώνουν.
Το μέλι αποτελεί ένα εξαιρετικό γλυκαντικό, μαλακώνει το λαιμό, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλει στη χαλάρωση του οργανισμού. Το μέλι, περιέχει ουσίες που συμβάλλουν στη ρύθμιση της διάθεσης και μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
Η μπανάνα εκτός από ένα τέλειο σνακ, περιέχει μαγνήσιο και κάλιο που χαλαρώνουν τους μύες. Επιπλέον, περιέχει τρυπτοφάνη που εντός του οργανισμού μετατρέπεται σε σεροτονίνη και μελατονίνη, τις ορμόνες που ρυθμίζουν και επηρεάζουν τον ύπνο μας.
Άμυλο και προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως ρύζι, δημητριακά, ψωμί και ζυμαρικά. Οι υδατάνθρακες ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης και τα δημητριακά είναι γεμάτα βιταμίνες του συμπλέγματος B που βοηθούν κι αυτά στην παραγωγή σεροτονίνης.
Όταν αναφερόμαστε στη σύνδεση διατροφής και ύπνου, πρέπει να κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα και να σκεφτόμαστε πως δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, αλλά πως η καθημερινή διατροφή είναι εκείνη που μπορεί να ισορροπήσει μακροπρόθεσμα, ανάμεσα σε άλλα, και τον ύπνο μας.