Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τις διατροφικές μας συνήθειες/ανάγκες έχει αλλάξει πάρα πολύ, την τελευταία δεκαετία, κι έχει αποκτήσει διαστάσεις ηθικής και φιλοσοφικού χαρακτήρα.
Η τεράστια μόλυνση του περιβάλλοντος, η αποψίλωση των δασών και οι επιπτώσεις στον πλανήτη εξαιτίας της τεράστιας παραγωγής φαγητού παγκοσμίως, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες, οδηγούν σε ανάγκη για επαναπροσδιορισμό ακόμα και των πιο απλών, καθημερινών πραγμάτων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι, να αναρωτιούνται από πού προέρχεται το φαγητό στο πιάτο τους, τη συσκευασία περιβάλλει όσα υπάρχουν στο ράφι του σούπερ μάρκετ και καταλήγουν στο καλάθι μας, με ποιο τρόπο έχει καλλιεργηθεί ή εκτραφεί η τροφή μας, και τι επίπτωση έχει τελικά η διατροφή μας στον πλανήτη.
Παράλληλα, αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ανθρώπων που γίνονται vegan ή vegetarian, αφού ο τρόπος που γίνεται η μαζική παραγωγή κρέατος είναι άγρια, ανθυγιεινή σε ένα μεγάλο ποσοστό και αρκετά επιβαρυντική για το περιβάλλον. Μάλιστα, σύμφωνα με το Mintel, τον αμερικάνικο οργανισμό ερευνών, τον επόμενο χρόνο θα δούμε μία τεράστια «έκρηξη» vegan προϊόντων στα super market.
Αν σας ενδιαφέρει να υιοθετήσετε μια πιο «ηθική» στάση κατανάλωσης ή αν απλώς θέλετε να αλλάξετε την κεντρική δομή της διατροφής σας, αλλά το ενδεχόμενο να γίνετε vegan, σας φαίνεται δύσκολο υπάρχει και η εναλλακτική επιλογή. Αυτή της «ευέλικτης» χορτοφαγίας.
Πρόκειται για μια τάση που δεν είναι ακριβώς καινούργια, αλλά όλο και περισσότεροι άνθρωποι την ακολουθούν – κάποιοι ως ένα βήμα πιο κοντά προς το βιγκανισμό, άλλοι γιατί είναι πιο εύκολη ως προς την προσαρμογή- γι’ αυτό κι έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο.
Η Flexitarian Διατροφή έχεις τις εξής απλές αρχές:
- Τρώμε κυρίως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης
- Εστιάζουμε σε φυτικές πρωτεΐνες και όχι ζωικές
- Καταναλώνουμε όσο λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα γίνεται
- Μειώνουμε δραματικά τη ζάχαρη και τα γλυκά.
- Ανά διαστήματα τρώμε ζωικά προϊόντα & κρέας
Εξαιτίας, της πολύ ευέλικτης φύσης της κι επειδή δεν αποκλείει τόσες κατηγορίες τροφής, αντιθέτως δίνει ένα μεγάλο εύρος, η «Ευέλικτη» χορτοφαγία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.
Η δημιουργός της συγκεκριμένης διατροφής, Dawn Jackson Blatner, εξηγεί στο βιβλίο της πως βασικός σκοπός είναι να τρώμε περισσότερα θρεπτικά λαχανικά, φρούτα και όσπρια, ενώ ταυτόχρονα, όσο το δυνατόν λιγότερο κρέας.
Ουσιαστικά η Flexitarian διατροφή αναγνωρίζει πως το κρέας αποτελεί μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, λίπους, ιχνοστοιχείων και βιταμινών -που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός- παράλληλα, όμως, προτείνει μία στάση, που εμπεριέχει τον σεβασμό για περιβάλλον, χωρίς επεξεργασμένες τροφές και με λιγότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος που έχει αποδειχτεί πως μακροπρόθεσμα έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία μας.
Τα οφέλη της Flexitarian διατροφής
Αρχικά η ευέλικτη χορτοφαγία σημαίνει ελάχιστη κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων, περισσότερες φυτικές τροφές και λίγη ή μηδενική κατανάλωση junk food που θεωρητικά σημαίνει πως δεν επιβαρύνουμε τόσο πολύ το περιβάλλον. Φυσικά, σε μία τέτοια επιλογή συνακολούθως παίζουν ρόλο και οι συσκευασίες που επιλέγουμε, η ανακύκλωση που κάνουμε ή το food waste που δημιουργούμε, ώστε να είναι όλη η προσέγγισή μας πιο ολιστική.
Επιπλέον, η flexitarian διατροφή είναι ένας ακόμα τρόπος να χάσετε βάρος, αφού όπως είπαμε απουσιάζουν οι επεξεργασμένες τροφές, η ζάχαρη και τα πολλά λιπαρά.
Σύμφωνα με έρευνες και μελέτες, διατροφικές συνήθειες όπως αυτή, μπορεί να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αφού μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, φυτικές ίνες και καλούς υδατάνθρακες μειώνει τις πιθανότητες καρδιαγγειακών προβλημάτων και σακχαρώδους διαβήτη.