Κλινική διατροφή

Αποτελεί τον τομέα εκείνο που ασχολείται με την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης των ατόμων που πάσχουν από κάποια ασθένεια που σχετίζεται ή όχι με την δίαιτα τους, με σκοπό να βελτιωθεί η υγεία τους, να θεραπευθεί η νόσος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου υπάρχει ενημέρωση για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, οι κακές διατροφικές συνήθειες σημειώνουν πολύ υψηλά ποσοστά, με συνέπεια αντιστοίχως υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας αλλά και παθήσεων που επηρεάζονται από τη διατροφή, όπως π.χ. του διαβήτη και της στεφανιαίας νόσου.

Υπάρχουν πολλές παθήσεις που μπορεί να καθυστερήσουν ή ακόμα και να εξαλειφθούν, αν ακολουθήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.

Ακόμα και στην περίπτωση της προδιάθεσης μίας νόσου, ακολουθώντας ένα κατάλληλα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και σωματικής άσκησης μπορούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνισή της και, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, να την αποτρέψουμε τελείως. Αναλαμβάνουμε:

  • Παχυσαρκία
  • Καρδιαγγειακά
  • Υπέρταση
  • Γαστρεντερολογικές διαταραχές
    • Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση (ΓΟΠ)
    • Δυσπεψία
    • Γαστρίτιδα
    • Έλκος
    • Δυσκοιλιότητα
    • Κοιλιοκάκη
    • Δυσανεξία στη Λακτόζη
    • Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου
  • Οστεοπόρωση/ Οστεοπενία
  • Ουρικό οξύ
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Υπερλιπιδαιμία, υπερχοληστερολαιμία, υπερτριγλυκεριδαιμία
  • Σιδηροπενική αναιμία
  • Διατροφικές διαταραχές
    • ψυχογενή ανορεξία
    • βουλιμία
    • υπερφαγικά επεισόδια
  • Διατροφική υποστήριξη σε καρκινοπαθείς
  • Ενδοκρινολογικές διαταραχές
  • Δυσκοιλιότητα – διάρροια
  • Οξεία & Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια
  • Ηπατοπάθειες και άλλα