Ενυδάτωση: Μύθοι κι αλήθειες!

Η σωστή και τακτική ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη λίπανση του οργανισμού και απαραίτητη για όλες τις επιμέρους λειτουργίες του σώματός μας. Ανάμεσα σε άλλα, η ενυδάτωση διατηρεί ανανεωμένη την επιδερμίδα, συμβάλλει στη λειτουργία του εντερικού συστήματος και επηρεάζει τα επίπεδα πείνας μας. 

Όμως, σε κάθε άρθρο διατροφής, περιποίησης του δέρματος, άσκησης ή γενικότερης ευεξίας, η αξία της ενυδάτωσης υπερθεματίζεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται και να διαιωνίζονται παρανοήσεις και μύθοι γύρω από αυτή. 

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε 5 από τους πιο γνωστούς μύθους για την ενυδάτωση, καθώς και και τι ισχύει στην πραγματικότητα:

Μύθος: 8 ποτήρια νερό την ημέρα 

Τα 8 ποτήρια, ως ημερήσια κατανάλωση, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’40, στις ΗΠΑ, σε μια μελέτη και βασίζονται στη δίαιτα ενός μέσου άνδρα με 2.500 θερμίδες και έκτοτε εμφανίζονται ως πανάκεια. Το Ινστιτούτο Ιατρικής συνιστά περίπου 2,7 λίτρα νερό, ανά ημέρα, για τις γυναίκες και 3,5 λίτρα για τους άνδρες. Το μπέρδεμα αρχίζει επειδή νερό λαμβάνουμε και από τις τροφές, τους χυμούς ή άλλα ροφήματα, που στη συγκεκριμένη παρανόηση συχνά δεν αναφέρεται. Επιπλέον, κάθε άνθρωπος, βάσει του ιατρικού ιστορικού και του τρόπου ζωής έχει ανάγκη από συγκεκριμένη ενυδάτωση. Επομένως, το σωστό είναι να λάβουμε όλα αυτά υπόψιν μας για να ξέρουμε πόσο νερό πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά. 

Μύθος: Καθαρά ούρα, ενυδατωμένος οργανισμός 

Συχνά ακούμε αυτή την παρανόηση, όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ένα υγιές χρώμα ούρων είναι από διάφανο μέχρι ελαφρύ κιτρινωπό και τα σκούρα χρώματα δε σημαίνουν απαραίτητα αφυδάτωση, αλλά μπορεί να οφείλονται σε διατροφικές συνήθειες ή φαρμακευτική αγωγή. Καλό είναι να ελέγχουμε τόσο το χρώμα των ούρων μας, όσο και τη συχνότητα που πηγαίνουμε τουαλέτα. Αν για παράδειγμα, πηγαίνουμε κάθε 15 λεπτά ίσως να έχουμε πιει παραπάνω νερό από όσο χρειαζόμαστε. 

Μύθος: Πίνουμε νερό μόνο όταν διψάμε

Σίγουρα η δίψα μπορεί να αποτελέσει σημάδι μερικής αφυδάτωσης, όμως κάποιες φορές απλώς θέλουμε να πιούμε κάτι να δροσιστούμε ή να αλλάξει η γεύση μας. Αν κάνουμε γυμναστική μπορεί να μην καταλάβουμε άμεσα πως διψάμε και να αφυδατωθούμε πραγματικά, γι’ αυτό καλό είναι να πίνουμε τακτικά νερό ώστε να μην φτάνουμε σε σημείο δίψας. 

Μύθος: Δεν υπάρχει υπερ-ενυδάτωση  

Κι όμως η υπερκατανάλωση νερού υπάρχει και μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, αν έχουμε κάποιο νόσημα και πρέπει να λαμβάνουμε συγκεκριμένες ποσότητες νερού. Μια πάθηση που ονομάζεται υπονατριαιμία, είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας νερού, που προκαλεί σημαντική μείωση στη συγκέντρωση νατρίου στο σώμα και μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, σπασμούς και σε κάποιες περιπτώσεις και θάνατο. 

Μύθος: Το νερό προσφέρει την καλύτερη ενυδάτωση 

Όπως γράψαμε και προηγουμένως, νερό λαμβάνουμε κι από αλλού, ως εκ τούτου η διατροφή μας πρέπει να είναι ισορροπημένη, να περιέχει φρούτα και λαχανικά, ενώ υπάρχουν και άλλοι τρόποι να ενυδατωθούμε, όπως για παράδειγμα τα ισοτονικά ποτά ή ηλεκτρολύτες – αν κάνουμε έντονη άσκηση σε καθημερινή βάση.