Διατροφή στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια μοναδική περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, ταυτόχρονα όμως έχει και κάποιες ιδιαίτερες απαιτήσεις και σε επίπεδο διατροφής.

Πολλές γυναίκες λανθασμένα είτε υποκύπτουν στην ανεξέλεγκτη υπερφαγία με πρόσχημα την εγκυμοσύνη, είτε καταλήγουν να υποσιτίζονται από φόβο μην πάρουν πολλά κιλά.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα βρέφη που γεννιούνται έχοντας μεγαλύτερο σωματικό βάρος τείνουν να έχουν περισσότερα κιλά κατά την παιδική τους ηλικία. Επίσης τα παιδιά αυτά τείνουν να έχουν περισσότερο σωματικό βάρος κατά την ενήλικη ζωή.

Οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως και οι πρωτεϊνικές ανάγκες και οι ανάγκες για ορισμένα μικροθρεπτικά συστατικά. Ωστόσο το ποσοστό αυτό ανέρχεται περίπου στο 15% δηλαδή οι θερμιδικές της ανάγκες αυξάνονται κατά 300 θερμίδες και αφορούν το 2ο και το 3ο τρίμηνο της κύησης.

Σκοπός είναι μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για την καλύτερη έκβαση της κύησης και ταυτόχρονα στην καλύτερη κατάσταση της υγείας του μωρού.